Oficijalni partner

inter sport i terzo teretana
Terzo teretana
index tjelesne mase

Index tijelesne mase (ITM) ili Body Mass Index (BMI)


Indeks tijelesne mase (ITM) je broj koji mnogo toga može reći o Vašem zdravlju. To je odnos između Vaše težine i visine, a pokazatelj je za stepen uhranjenosti. Takođe, važan je faktor utvrđivanja zdravstvenog rizika kod odraslih osoba. ITM se računa tako što se tijelesna masa osobe u kilogramima podijeli sa kvadratom visine u metrima. Matematička formula za izračunavanje Indeksa tijelesne mase je :

BMI = Tijelesna Težina (kg)/Tijelesna Visina (m2)

Na primjer, ukoliko je Vaša sadašnja tijelesna težina 74 kg, a visina 1.76m, tada je Vaš ITM 23,889. Normalna vrijednost ITM-a je između 20 i 25, a neki stručnjaci uzimaju 24 kao normalan prosjek tijelesne mase čovjeka.

Index tijelesne mase ili Body Mass Index, Treba uzeti u obzir i nedostatke ovog postupka, jer ITM ne uzima u obzir stanje Vašeg tijela. On ne može ilustrovati procenat masnog tkiva u odnosu na mišićnu ili koštanu masu, što su osnovni kriterijumi za procjenu uhranjenosti. Dobro uviježbana osoba je po pravilu mnogo mišićavija od neuvježbane osobe. Kako su mišići teži od masti kod mišićave osobe može biti izmjeren lošiji ITM, uprkos boljem fizičkom stanju. To je i razlog zašto mnogi ljudi postaju deblji nakon 25 godina, a da se to ne primećuje kada se izmjere, jer se teški mišići zamjenjuju lakšom masti. Iako su u ovom opisu navedene čvrste granične vrijednosti za Index tijelesne mase, ipak, te granice nisu tako stroge. Takođe, uzmite u obzir da ocjenjivanje pomoću ITM-a vrijedi samo za odrasle. Za dijecu važe druge vrijednosti.


Klasifikacija prema Svijetskoj zdravstvenoj organizaciji. Ovo je klasifikacija prema preporukama Svijetske zdravstvene organizacije, međutim ove preporuke i kategorizacija se mogu razlikovati od države do države, u zavisnosti od tipične građe tijela populacije.

Takođe, neophodno je znati da se ITM vrijednosti povećavaju sa godinama:
• 19 – 24 godina ITM : 19 – 24
• 24 – 34 godina ITM : 20 – 25
• 35 – 44 godina ITM : 21 – 26
• 45 – 54 godina ITM : 22 – 27
• 55 – 64 godina ITM : 23 – 28
• 65 godina i više ITM : 24 – 29

Index tijelesne mase je pokazatelj prehranjenosti ili pothranjenosti za sve osobe starosti od 20 do 65 godina. ITM se koristi za definiciju medicinskog standarda gojaznosti još od sredine 1980-tih godina, a ovaj način procijene se koristi i u statistikama Svijetske zdravstvene organizacije. Poslednjih godina, ITM se sve više koristi u zapadnoj praksi kao važan činioc određivanja faktora rizika kod ljudi. Smatra se da što je veći ITM, to je i veći rizik pojave kardiovaskularnih i hroničnih oboljenja. Ipak, smatrajte ovaj test kao opštu informaciju. Ukoliko sumnjate da kod Vas postoji neki od zdravstvenih rizika, potražite mišljenje doktora i stručnu medicinsku pomoć.

Da bi ste izračunali vaš ITM-a možete popuniti polja težina i visina na sledećem linku i kliknite dugme „izračunajte“.

 

http://web.mef.hr/if/alati/racunala/skripte/i_mase.htm

Klasifikacija prema Svijetskoj zdravstvenoj organizaciji